El Col·lectiu d’Actrius i Actors negrxs de Barcelona ha presentat aquest matí un comunicat on assenyalen una “falta de responsabilitat ètica” en la tria d’un actor blanc per fer un paper que Kushner, autor d’Àngels a Amèrica, descriu expressament com un home negre.

L’obra, que s’està representant actualment al Teatre Lliure, dividida en dues parts amb Pere Arquillué, Vicky Peña, Òscar Rabadan i la Kompanyia Lliure, mostra els estralls de la SIDA i la moral i l’ètica de la societat americana durant el mandat de Ronald Reagan.

Un dels personatges, Belice, que interpreta Quim Àvila, és descrit com un personatge negre, homosexual, a qui li agrada vestir-se de dona i que treballa d’infermer. El fet, però, que aquest personatge no sigui interpretat per un actor negre, és la base de la denúncia que fa el Col·lectiu d’Actrius i Actors negrxs de Barcelona en un vídeo que han compartit a les xarxes:

Per la seva banda, David Selvas, director del muntatge, ha fet dues piulades compartint el vídeo on considera que estan treballant perquè això no torni a passar:

Consultat per Teatralnet, Selvas considera: “Em sap greu que no vegin la decisió que vam prendre com una opció. Vam parlar amb el Quim (Àvila), que interpreta el paper de Belice, perquè a la Kompanyia Lliure no hi havia cap actor racialitzat, sent conscients que un actor racialitzat es quedava sense feina. Al muntatge volíem posar-ho en valor. Quan apareix Belice per primera vegada, s’atura tot i apareix un cartell on diu ‘A La Kompanyia no hi ha cap actor negre. El teatre ha de ser un reflex de la societat. Treballarem perquè això no torni a passar'”. A més, Selvas explica que ell mateix ha compartit el vídeo i que “en el fons em sembla que tenen raó en el fet que es perd un lloc de treball, però que les institucions públiques i privades s’ho pensaran molt a partir d’ara a l’hora de no posar un actor o actriu racialitzat en companyies i muntatges.”

És partidari de les quotes i que es diversifiquin els papers: “Penso que una actriu negra ha de poder fer un Hedda Gabler per exemple, no només un paper reservat a un actor negre. Per això considero que la denúncia va més enllà. Hem de treballar perquè als càstings hi hagi un cupo de persones racialitzades, que tinguin accés a ells, i a més, cada vegada hi haurà més nivell. No canviarà d’un dia per l’altre. Avui potser es perd un lloc de treball, però penso que el que diem des de l’escenari i la denúncia servirà perquè hi hagi més llocs de treball per a persones racialitzades en un futur.” I afegeix: “He parlat amb l’Òscar Kapoya o amb les germanes Sey i penso que és sa que hi hagi opinions diferents, que s’expressin i es creï un debat fructífer i per a bé de la causa, i no que es vegi com una agressió.”

Genèric saT! 18-19

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here