Un any més, i ja és el tercer, s’han lliurat el premi Quim Masó, que té com a objectiu la producció i exhibició d’espectacles de teatre de text en català. Ahir es van donar a conèixer els guanyadors en un acte celebrat a la sala La Planeta, que va estar conduït per l’actriu Cristina Cervià.

Les premiades en aquesta edició han estat Regla de tres, de Joan Casas i la companyia Les Mateixes, i La conquesta del Pol Sud, de la companyia homònima sobre un text de l’alemany Manfred Karge. Ambdues obres rebran 30.000 euros per a la seva producció, amb l’avinentesa que aquesta quantitat ha de suposar com a màxim el 50% del pressupost total del muntatge; el resultat d’aquests treballs es podrà veure aquesta tardor al festival Temporada Alta. Val a dir que el fet que hi hagi dues obres premiades és excepcional; i és que la guanyadora de l’any passat, La dolça Sally, no es va poder representar finalment “per motius totalment aliens a l’organització del premi”, com va matisar Cervià, i per tant es va decidir retirar-li la subvenció.

La voluntat de la vetllada d’ahir és que fos “una festa”, i amb aquesta intenció es va comptar amb el també actor Sergi López, que com a convidat d’excepció va escenificar un monòleg farcit d’improvisacions sobre la creació de l’espectacle Non Solum, a mode de classe magistral. El de Vilanova va demostrar, un cop més, perquè és un dels actors més reconeguts del panorama europeu i va parlar del procés d’escriptura teatral, de creació d’una obra i de com s’afronta un projecte. “Només cal saber de què es vol parlar”, afirmava, en un monòleg de vint minuts, cronometrat amb el seu mateix telèfon mòbil, que va omplir La Planeta de riallades.

Un jurat de luxe
Val a dir que dins de la promoció del premi, les entitats implicades – la família Masó, la Llibreria 22, Bitó Produccions i Grup Proscenium -han volgut dotar-lo d’un jurat d’excepció. Així doncs, els encarregats d’escollir les obres guanyadores d’entre les 21 presentades han estat Àlex Rigola (director teatral i del Teatre Lliure), Begoña Barrena (crítica teatral), Toni Casares (director teatral i de la Sala Beckett), Pere Puig (de la sala La Planeta) i Salvador Sunyer (director de Temporada Alta).

En nom del jurat, Barrena afirmava que la feina d’enguany havia estat més dura que en l’anterior edició, on La dolça Sally havia estat l’elecció unànime. De les premiades enguany, va destacar de La conquesta, que tractava d’un text de 1986 molt “arrelat” al Berlín de l’època però que podia tenir elements extrapolables a la situació de crisi actual. Regla de tres, tractava d’un text de Jaume Casas “per a tres actors i que parlava de tres actors”. El mateix autor va destacar que era un text sobre la joventut, i que “com que l’única cosa sobre la qual puc parlar amb solvència és la meva pròpia, he situat el text als 60”.

Genèric saT! 18-19

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here