El retorn del Naumon, el vaixell que va reflotar La Fura dels Baus el 2004, no va ser complet fins ahir, quan hi va tornar muntar el padrí del vaixell, el Ramiro, el mig ase català («Nosaltres no volem ser racistes, ja ens agrada que sigui una barreja d’espècies», comenta Carles Padrissa, un dels fundadors i codirectors de la companyia). El vaixell va tornar divendres a la nit, després d’una llarga travessa convertida en interminable per culpa d’un accident de navegació. La topada amb el vaixell mercant es va produir quan ja gairebé eren al port de Taiwan, on havien de representar el macroespectacle Naumàquia. La funció es va poder fer però l’autoritat portuària no els va deixar tornar a alta mar fins que no el reparessin. El cost ha estat de 75.000 euros (25.000 els ha pagat l’assegurança) però complicacions amb el motor han obligat a fer-hi altres reparacions a les Filipines (deu dies) i Singapur (deu dies més). Aquest ha estat un altre contratemps que ha acabat absorbint els diners oferts per la companyia d’assegurances. Ahir el Ramiro va tornar a pujar dalt de la plataforma. Padrissa està convençut de la idoneïtat del projecte, que s’ha avançat un pèl massa, segons la visió dels estadistes. Si no hi ha un canvi de sensibilitat amb les administracions, el vaixell tornarà a la cua de desguàs on va trobar l’indult de La Fura. El fet que les institucions culturals es fessin el desentès haurà estat més contundent que aquell vaixell mercant carregat de contenidors que va topar amb el trencaglaç per, tot seguit, continuar la seva marxa sense respondre a les demandes per ràdio del Naumon.

Padrissa és un home de teatre engrescador. La idea d’adquirir un vaixell i transformar-lo en un contenidor cultural neix del muntatge per a la inauguració dels Jocs Olímpics. El calendari del vaixell preveu fer «la ITV marina» al juny i navegar cap a Palma i Cartagena, en una iniciativa cultural finançada per la Caja de Ahorros del Mediterraneo. Per a principis de mes, es busca un port del Principat que vulgui acollir-los per repassar l’òpera Orfeu de Monteverdi, que ja van estrenar l’any passat a la bodega del Naumon.

El capità Francesc Oliveras deia, ahir, que s’acomiadava del Naumon. El substituirà el valencià es tablert a Palma Eduard Rodríguez. Oliveras hi ha estat sis mesos, quan tenia previst estar-n’hi quatre. Per Padrissa, el més dur ha estat no poder veure la filla. La webcam no substitueix el contacte? «Al mar no hi ha internet.» El Ramiro no s’exalta per les noves tecnologies, ni per les penúries econòmiques. Menja plantes salades i, com a premi, un rossec de pa. Tan dur com el trencaglaç. Qüestió de perseverança.

Genèric saT! 18-19

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here