Clara Segura i Joel Joan interpreten a una jove parella enamorada que decideix donar un pas endavant en la seva relació i viure junts sota un mateix pis. El que desconeixen és que no viuran sols. Poc a poc notaran una presencia, un tercer personatge, que s’interposarà a la seves vides malgrat no poder veure’l. Aquest home invisible convertirà tota aquesta història en una comèdia que des del 12 de gener es podrà veure al Teatre Romea. Ets aquí?, que així es titula l’obra, és un dels darrers textos de Javier Daulte, autor de recents èxits teatrals a Barcelona com Bésame Mucho, Gore o 4D-òptic.

De fet va ser a Bésame Mucho on Daulte va establir la primera relació amb Vània, coproductora del muntatge juntament amb el Romea. Allà es va manisfestar la possibilitat de portar ¿Estás ahí? a un teatre de major aforament a Barcelona, tal com aleshores es feia a Buenos Aires després d’haver-se estrenat a Londres. La peça era un encàrrec del Festival Fronteras de Teatro Latino de Londres de l’any 2002 i originàriament era un monòleg del personatge masculí.

La versió sud-americana ja incloïa el personatge femení i Joel Joan i Clara Segura la van veure quan preparaven el projecte: “És el mateix i no és mateix muntatge”, especifica Daulte. Per a ell el referent de la posada en escena argentina ha desaparegut i per res del món té la sensació de que l’espectacle té una eficàcia provada. Afirma que ara està igual de nerviós com el primer dia que la va estrenar.

El text, que Toni Casares ha traduït al català per a l’ocasió, és una comèdia que combina dos elements: La hipernaturalitat de l’actuació i l’argument inversemblant”, diu Daulte. Aquesta interpretació real, com el llenguatge planer, fa que a escena es produeixi el “miracle”, que Joel Joan defineix com el moment on l’autor, el text i l’actor “desapareixen” per donar pas exclusiu “al relat”.

Toni Casares, que ja va treballar amb Daulte a 4D-óptic, explica que l’argentí “renova la manera de treballar dels actors”. Per a l’autor és essencial que l’actor sigui l’amo del 100% de la situació escènica. Clara Segura apunta que tant ella com en Joel no sabien ben bé de què anava l’obra fins que no la van fer a l’escenari: “Daulte té una manera diferent de veure el teatre i és difícil explicar per què”, diu Segura.

Des que Javier Daulte va aterrar a Barcelona fa quatre anys, en total ha estrenat vuit projectes teatrals a la ciutat i encara en prepara de futurs, molts d’ells per encàrrec. Una relació, la de l’argentí i Catalunya, que cada cop més es despunta com a consolidada i ferma.

Genèric saT! 18-19

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here