Ballarina de gran carisma, versatilitat i impecable tècnica, Ekaterina Maximova passarà a la història de la dansa russa i internacional. Nascuda a Moscou l’1 de febrer de 1939, va ingressar l’any 1958 a la companyia de ballet Bolshoi, després d’estudiar a l’Institut Coreogràfic de Moscou, sota la tutela de la distingida ballarina Elisaveta Gerdt.

La seva carrera va començar amb el personatge de Masha a El Trencanous, al 1958, i es va perllongar tres dècades.

El seu primer gran èxit va ser l’any 1959, en el paper de Katrina, a l’obra The stone flower, que va marcar també l’inici de la seva col•laboració amb el coreògraf Yuri Grigorovich, amb qui va treballar més de dues dècades.

Maximova va ballar els principals papers femenins de la dansa clàssica, encara que també va experimentar amb la dansa d’avantguarda. Sol•licitada pels coreògrafs russos més prestigiosos, va interpretar com a ballarina grans clàssics com ara El llac dels cignes, El Quixot o Romeu i Julieta.

Va ser alumna de la llegendària ballarina Galina Ulanova. Sota la seva direcció va ballar un dels seus primers papers protagonistes, l’any 1960, a l’obra Giselle.

La figura de Maximova va ser fonamental en el desenvolupament del ballet clàssic soviètic.

A més, va ser una de les poques artistes del seu temps que van aconseguir treballar en companyies estrangeres, i en aquest sentit destaca la seva col•laboració amb els coreògrafs francesos Maurice Béjart i Roland Petit.

La carrera de Maximova va estretament lligada a la del seu marit, el ballarí Vladimir Vasilyev, amb qui va formar una de les parelles més prestigioses de la dansa russa.

Vasilyev va ser també director artístic del teatre Bolshoi durant cinc anys, després de la seva carrera com ballarí. Una de les actuacions més inoblidables de la parella va ser la seva participació a la pel•lícula La Traviata, de Franc Zeffirelli.

Durant els vuitanta, Maximova va viatjar al marge de la companyia Bolshoi i va interpretar personatges creats pel seu marit especialment per a ella. Un dels seus majors èxits va ser l’obra Anita, l’any 1986, basada en una pel•lícula gravada quatre anys abans, on Maximova va mostrar les seves grans habilitats dramàtiques i la seva claredat tècnica.

Al llarg de la seva carrera, la ballarina va rebre diversos guardons, com la medalla d’or en la Competició de Varna (Bulgària) al 1964 o el Premi de l’Estat de la URSS, principal honor de la Unió Soviètica, l’any 1981.

Ekaterina Maximova, que va morir el 28 d’abril de 2009 de forma sobtada als 70 anys, treballava, des de la seva marxa dels escenaris l’any 1998, com a professora de ballet en la companyia del teatre Bolshoi.

Entre els seus alumnes més destacats es troben les cèlebres ballarines Svetlana Lunkina i Anna Antonitcheva.

També des de 1982 va treballar en la facultat de Dansa de l’Institut Gitis de Moscou.

Genèric saT! 18-19

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here